rizsas werking

Rizsas werkt zo participatief mogelijk met jongeren, begeleiders en vrijwilligers samen. Dit gebeurt vanuit een vaste dagstructuur en een dagelijks wisselende atelierwerking.

Structuur.

De vaste structuur is vooral bedoeld om de dagelijkse dynamiek te bewaken en in beweging te brengen. De bedoeling is de vele handelingen en acties die plaatsvinden te organiseren in de tijd en over de plek.

De vaste structuur wordt bijvoorbeeld aangegeven door “de bel”. De bel wordt geluid bij verandering van activiteit of om de groep samen te roepen. De repetitief terugkerende dagstructuur wordt bijvoorbeeld ook gezet door het “onthaal”, het dagelijkse rollenspel rond de verschillende verantwoordelijkheden voor de dag, het “ritsgesprek” voor nieuwe jongeren, de “sit-down” bij herstel, of de “raad”.

De “Raad” is een dagelijks terugkerende samenkomst van de hele groep waarbij de beslissingen rond het samenleven in Rizsas worden besproken en neergeschreven. Zo wordt de structuur ook belangrijk om via sociale sanctionering het leren omgaan met regelgeving en respect voor de ander en het huis, concreet vorm te laten krijgen.

De structuurelementen in Rizsas zijn “mediaties”, d.w.z. een “derde element” dat het contact tussen jongere, de ander en de begeleiding mogelijk maakt.

Mediaties.

De meeste activiteiten in Rizsas zijn mediaties, ze zijn een indirecte weg, een “doen”, waar de kern als basis tot verandering of herstel vanuit de jongere zelf, bereikt kan worden.

De werking van Rizsas is ook opgebouwd rond atelierwerking, tevens een vorm van mediaties.

Atelierwerking.

Zowel in de voormiddag als in de namiddag worden 3 tot 4 ateliers georganiseerd. Tijdens een atelier beleeft een begeleider zijn passie en betekent hierdoor een sterk aanstekelijke factor om bijvoorbeeld ook apathische jongeren in beweging te krijgen. Het is de spanning tussen apathie en passie, twee uitersten, die de jongere vaak op z’n minst nieuwsgierig maakt.

De jongeren worden in Rizsas begeleid in een persoonlijke vrije keuze. Ze kunnen vrij bewegen tussen of deelnemen aan de verschillende activiteiten op verschillende plekken in het centrum: de tuin, crearuimten, de living, de schuur, het bos, een sportruimte, de keuken, enz.

Tijdens het openingsritueel worden de verschillende ateliers op een groot bord aangekondigd. De begeleiders en de jongeren stellen bij het begin van de dag hun daginvulling voor. Zo wordt in Rizsas gewerkt rond theater, een naaiatelier, creativiteitsbeleving, fotografie, houtbewerking, de verzorging van de dieren, een groentetuin, lichaamsverzorging met een massage- en schoonheidssalon, zwemmen of een wandeling in het sportatelier, equicanis , Nederlandse les voor de buitenlanders onder ons, een spelnamiddag, het muziekatelier.

Projecten.

Daarnaast wordt in Rizsas gewerkt met “projecten”, losstaande initiatieven die door de jongeren zijn voorgesteld of die een rode draad vormen, bijvoorbeeld in een periode voor een open restaurantdag. Thema’ zijn bijvoorbeeld: een muziekfestivalletje organiseren, het indianenproject rond de tipi, een tweedaagse ezeltocht, een modeshow opvoeren, ...

 

 
FacebookTwitterLinkedin