Nieuws van De Wissel

Bij de start van het 36ste Wissel-werkjaar herformuleerde de Wissel, in betrokkenheid van alle actoren missie en waarden.

   

Armoede knelt !

Sinds enkele jaren is de Wissel engagerend lid binnen het platform van het Leuvens Collectief tegen armoede en sociale uitsluiting. Tijdens de week voorafgaande aan de internationale dag van de armoede op 17 oktober worden verschillende activiteiten georganiseerd.
Armoede-knelt-2016.pdf

   

Hoopverlening

Buurtwerk 't Lampeke nodigde een aantal partners uit om na te denken over de essentie van hulpverlening..
Het productiehuis Nieverans maakte hierover een beklijvende documentaire. Aan de hand van drie getuigenissen, tussencommentaren en beschouwingen door Peter Adriaenssens (Jeugd- en Kinderpsychiater) en Kristel Driessens (Coördinator Bindkracht).
En je zal merken, ter zake bij vele vraagstellingen van de laatste weken.
Deze documentaire (drie filmdeeltjes), gemaakt door productiehuis Nieverans, alsook bijhorend magazine, is gratis te downloaden op www.hoopverlening.be
   

De Troubadours

De Troubadours gaan door. Na hun optredens vorig jaar waren we inmiddels al toe aan het eerste optreden dit werkingsjaar op de autovrije zondag in Leuven op 28 augustus. In september alleen al ga je hen tweemaal aan het werk kunnen zien : zij maken hun opwachting op de première van de documentaire "Trajecten van Hoopverlening" in Opek op 22/9 en op de opening van het cultureel stadsfestival "500 jaar Utopia" diezelfde week op zaterdag 24/9.
Troubadours overvallen het feest en brengen het volk eerlijke ontroering. Ze zijn jong en gepassioneerd, zingen over wat hen bezig houdt, met piano of gitaar, van Cobain tot Cat Stevens, cover of eigen werk, songs van nu en daarvoor. Daarna trekken ze weer verder op weg naar het volgende feest.
Troubadours is een samenwerking tussen De Wissel en artistiek collectief Barranja.
   

UTOPIA-IJzerenberg 2016

Tussen 5 en 9 oktober 2016 stellen jonge en gevestigde kunstenaars tentoon in het schitterende park IJzerenberg en andere locaties in de Leuvense binnenstad. Alles draait rond één thema : creëer je eigen Utopia.
Gerenommeerde en aanstormende kunstenaars uit binnen- en buitenland stellen hun werk tentoon in park IJzerenberg, vertrekkende van het idee : de verbeelding van Utopia ontdek je in een natuurlijke omgeving. Verspreid over het park creëren ze elk hun eigen wereld in het teken van Utopia, met beelden die een extra dimensie krijgen omdat ze opgesteld staan in hun natuurlijke omgeving.
Er wordt ook tentoongesteld op andere, buitengewone locaties in de stad Leuven, waaronder M-Museum Leuven, de Rechtbank en het tafelrond. Wat deze openluchthappening nog specialer maakt : de werken zijn te koop en de kunstenaars zijn vaak aanwezig om je uitleg te geven over hun werk en de filosofie erachter. De winst gaat naar twee sociale projecten rond jeugdzorg : de Wissel en Monte Rosa.

   

Het Columbusproject.

Het leven is als een dynamische stroom, waarbij iedereen uitdagingen en moeilijkheden ontmoet. Deze stroom kan gehinderd worden. Er ontstaan conflicten binnen het gezin, op school. Er is crisis. De stroom valt stil. Impasse.
De bedoeling van Columbus is (terug) een goede ‘stroming’ krijgen. De methode wordt dan ook ‘Positieve Heroriëntering’ genoemd. Columbus gaat voor het aanpakken van de hindernissen en moeilijkheden door de mensen zelf. Columbus zet daarbij in op communicatie en verbinding in het gezin en richt zich op mogelijkheden, niet op tekortkomingen.
In Vlaams-Brabant wordt Columbus aangeboden door Alba, De Wissel, MFC Combo en Minor-Ndako.

Lees meer: Het Columbusproject.

   

De 1e nieuwsbrief van het CANO-samenwerkingsverband

CANO-werken is in en met de context en samenleving werken en er ons in begeven. Normaal dus dat onze nieuwsbrief openbaar is en verspreid wordt voor ieder met een rol in de samenleving. En hebben we die niet allemaal ?
CANO-nieuwsbriefdec15.pdf
De nieuwsbrief zal 3x per jaar verschijnen.

Voor meer info over CANO verwijzen we naar de website : www.canovlaanderen.be

   

De Switch is verhuisd naar Sint-Pieters-Rode !

De Switch is verhuisd naar Sint-Pieters-Rode (Holsbeek)
Tussen 15 en 24 januari werd de verhuizing gerealiseerd. Zondag 24 januari vonden jonge dames en team er definitief hun plek.
Het adres van de Switch wordt :
Gravenstraat 54, 3220 Sint-Pieters-Rode
De contactgegevens :
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
tel : 016 / 44 19 32
Facebook : https://www.facebook.com/de.switch?fref=ts

SWITCHidPERS.pdf Artikel uit het Laatste Nieuws van di. 5 januari 2016

new-switch1
new-switch2
new-switch3
new-switch4
new-switch5
new-switch6
new-switch7
new-switch8
new-switch9
switch-binnen1
switch-binnen2
switch-binnen3
switch-binnen4
switch-binnen5
switch-buiten1
switch-buiten2
switch-buiten3
switch-buiten4
switch-buiten5
switch-buiten6
switch-buiten7
switch-buiten8

   

Interview met Luc Deneffe op sociaal.net.

Dit jaar bestaat De Wissel 35 jaar! Gestart als een residentiële instelling voor zeer kwetsbare adolescente meisjes, groeide het uit tot een netwerk van uiteenlopende initiatieven en projecten in de jeugdhulp. We leggen daarbij eigen accenten. Een beetje tegendraads en atypisch, ... ?
Interview nalv 35 jaar De Wissel op sociaal.net
of op facebook

   

Artikel op sociaal.net.

Antwoord van Luc Deneffe op een “brief aan de Regeringen” van VOKA, een werkgeversorganisatie. Een brief van VOKA die er komt op de momenten dat regeringsonderhandelingen gaan plaats hebben over budgetten en besparingen. Niet toevallig dus.
Dezelfde verontwaardiging delende als Minister Vandeurzen dat werkgeversorganisatie VOKA blijkbaar bijkomende investeringen in zorg niet prioritair acht : meer nog niet opnoemt. Terwijl de noden voor mensen die om welke reden dan ook niet meer actief kunnen participeren oplopen.
Het zal duidelijk zijn dat Luc niets heeft tegen de ondernemerswereld, zelf bewondering heeft voor mensen die er zich engageren. Hij gelooft dus niet dat dit het standpunt is van de ondernemer.
http://sociaal.net/opinie/bewonder-bedrijfsleiders-positief-denken/

   

Pagina 1 van 6

FacebookTwitterLinkedin